Belgisch Forum voor Preventie en Veiligheid in de Steden

Thema’s

Straatsbendes en straatwerk : ervaringen uit Quebec

De vereniging van criminologen van Québec bestaat sinds meer dan 45 jaar en heeft onlangs 2 nuttige verslagen gepubliceerd met betrekking tot de problematiek van straatbendes en mogelijke preventiestrategieën via straatwerk.

1) In maart 2008 heeft de vereniging een evaluatieverslag m.b.t. de impact van sociaal straatwerk op de straatbendes gepubliceerd: Le travail de rue: une pratique préventive auprès des jeunes à risque d’adhérer à un gang?.

Volgende vragen hebben dit analyseproject begeleid.

Is het straatwerk een relevante praktijk voor risicojongeren die lid zijn van een straatbende? (een vraag die regelmatig terugkomt in het overleg tussen politieke actoren, politie- en preventiediensten in België en in andere Europese landen);

Hoe pakken de straatwerkers het aan om deze jongeren te beïnvloeden

Wat is de invloed van het straatwerk op de jongeren in het zich verwijderen van de bendes

Welke voordelen kunnen de jongeren, lid van straatbendes, halen uit hun relatie met straatwerkers.

Om de toegang tot de informatie te vergemakkelijken werd een samenvatting gemaakt van een 20tal pagina’’s over de studie. De 2 documenten kunnen worden ingezien op de site van de vereniging.

2) Het verslag Straatwerk, straatbendes een onvermijdelijke band is verschenen in januari 2007 en is het resultaat van een analyse van 5 communautaire organismen van Montréal die actief zijn in bendepreventie en straatwerk. Het straatwerk en de verschillende soorten van straatbendes staan erin beschreven.

Contact :
Caroline SAVARD, algemene directrice van de vereniging van criminologen van Québec caroline.savard@societecrimino.qc.ca

Thema's van dit artikel

Andere artikels met hetzelfde thema

Laatste update

De openbare ruimte: het verantwoord delen, de uitdagingen en de lokale antwoorden, Studiedag van het Belgisch Forum voor Preventie en Veiligheid in de Steden, 7/6/2018, Namen
7 juni 2018

U bent van harte welkom op de tweede nationale bijeenkomst van het Belgisch Forum over het (...)...

Thema's

Agenda

13
06
2018


07
06
2018


23
03
2018