Belgisch Forum voor Preventie en Veiligheid in de Steden

Thema’s

Preventie van het partner- en intrafamiliaal geweld

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen heeft zijn brochure getiteld “Migrant(e) en slachtoffer van partnergeweld. Wat zijn mijn rechten?”. Hierbij vindt u de brochure in PDF-formaat. Als u papieren exemplaren wenst, kunt u deze bestellen per mail.

Hierbij vindt u de link naar het zakboekje van de gewestelijke en lokale Brusselse actoren inzake partner- en intrafamiliaal geweld, en hieronder verschillende gewestelijke acties rond de internationale dag voor van geweld aan de vrouwen die op 25/11/15 plaats had :
1. De ‘Lijd niet langer in stilte’-campagne en het inleidend pers-event
In bijlage vindt u een voorbeeld van de campagne die de komende weken op vele plaatsen in het Brussels straatbeeld zal opduiken. We hebben ervoor gekozen om in de campagne van dit jaar te wijzen op deze cyclus van geweld en het doorbreken van de stilte errond. Fysiek geweld binnen een relatie ontstaat immers bijna altijd vanuit een situatie met psychologisch geweld.
Op woensdag 18 november zal er vanaf 10 uur een publiek event georganiseerd worden voor het Beursgebouw, waarbij 162 vrouwen op markante wijze de problematiek in beeld brengen. 162, omdat volgens cijfers uit 2013 zo veel vrouwen in België gestorven zijn ten gevolge van partnergeweld. Na dit evenement zal de staatssecretaris voor gelijke kansen in het Beursgebouw de pers te woord staan als startschot van de activiteiten. De campagne wordt ondersteund door een miniwebsite (www.sosgeweld.brussels, binnenkort online) waar slachtoffers, daders en getuigen van geweld terecht kunnen voor contactgegevens van relevante hulplijnen en organisaties. Op deze website zal u ook het beeldmateriaal kunnen downloaden om te gebruiken binnen uw organisaties of te verspreiden onder uw contacten.

2. De projecten van Brusselse vzw’s
In navolging van een projectoproep van de directie gewestelijke gelijke kansen, organiseert een 20-tal Brusselse vzw’s de komende weken acties, projecten en evenementen rond geweld op vrouwen. Meer informatie over deze heel diverse en over het hele Brusselse Gewest verspreide activiteiten kunt u vinden op de website en Facebook-pagina die we volgende week lanceren, en waarvoor we u nog een uitnodiging zullen sturen om de pagina te volgen. Om het sociale media-luik van deze campagne mee te voeden, doen we graag beroep op uw professionele kennis en expertise. We willen u dan ook uitnodigen om cijfers, beelden, studies en alle andere informatie die u wil delen rond geweld te versturen naar Voevent1@vo-event.be. Op die manier kunnen we het publiek ook via het internet sensibiliseren en informeren. We hopen ook op uw bijdrage in het verspreiden en promoten van onze coördinerende pagina en die van de Brusselse vzw’s.

3. De verdeling van “witte lintjes”
Het witte lintje vormt al sinds 1991 hét symbool van de strijd tegen geweld op vrouwen.
Samen met de staatssecretaris voor Gelijke kansen en Brusselse vzw’s die betrokken zijn bij de problematiek delen wij op woensdag 25 november vanaf 11u30 witte lintjes uit in de Nieuwstraat (kruispunt met de Koolstraat). Dit is een mooie gelegenheid om samen met mensen uit het terrein het bewustzijn over deze problematiek bij het publiek te verhogen.
Onze campagnefoto zal die dag op zeer opvallende manier het straatbeeld opvullen, en ook voor deze activiteit nodigen we u van harte uit.
Gelieve uw aanwezigheid hiervoor te bevestigen via mail aan mijn collega Muriel Baeijens (mbaeijens@gob.brussels), zodat we u zo goed mogelijk kunnen ontvangen.

4. Colloquium: zwangerschap en geweld
Als afsluiter van de campagneperiode, organiseren we op dinsdag 1 december vanaf 9u30 een colloquium rond het thema zwangerschap en geweld in het Flagey-gebouw.
Deze thematiek kozen we naar aanleiding van een nieuwe studie: de prevalentie van geweld een jaar voor, tijdens en een jaar na de zwangerschap. Onderzoek naar het nut van screening en van het doorverwijzen naar hulpverlening’ van de Universiteit Gent.
Na het voorstellen van deze studie zal er ook een panelgesprek en discussie plaatsvinden met experten uit de medische en academische sector, en krijgt het publiek de kans om met hen in gesprek te gaan. Meer informatie over dit colloquium volgt binnenkort, maar hou alvast de datum vrij in uw agenda.

Meer info :

Ter info

Thema's van dit artikel

Andere artikels met hetzelfde thema

Laatste update

"De openbare ruimte : het verantwoord delen en de lokale innovaties", 11/12/2018, Brussel : Studiedag van het Belgisch Forum
11 juni 2018

U bent van harte welkom op de derde nationale bijeenkomst van het Belgisch Forum over het thema (...)...

Thema's

Agenda

12
06
2019


11
12
2018


15
11
2018